Om eSSENCE
eSSENCE är ett nationellt strategiskt forskningsprogram inom e-vetenskap, där Uppsala universitet, Lunds universitet och Umeå universitet samarbetar för att utveckla och sprida vetenskapliga metoder för datadriven och beräkningsintensiv forskning. Programmet initierades som en del av regeringens satsning på strategiska forskningsområden och har sedan starten etablerat sig som en nyckelaktör för att stödja tvärvetenskapliga samarbeten, metodutveckling och digitalisering av forskningen, inom allt från materialvetenskap och livsvetenskap till samhällsvetenskap och humaniora.
E-vetenskap tillämpar och utvecklar avancerade beräkningar, dataanalys och AI för att förstå och lösa komplexa problem inom en rad vetenskapsområden. Genom att utnyttja kraften i digital infrastruktur, från högpresterande datorer till avancerade lagringslösningar, möjliggör e-vetenskap banbrytande forskning som annars vore omöjlig. Det leder exempelvis till nya material, förbättrade läkemedel, effektivare samhällstjänster och djupare insikter inom både naturvetenskap, teknik, medicin och humaniora. eSSENCE verkar för att utveckla dessa metoder, sprida dem till nya forskningsfält och bygga nätverk där forskare kan mötas och samarbeta. Detta är bara en början – möjligheterna att upptäcka, förbättra och tillämpa digitala verktyg till nytta för vetenskap och samhälle växer snabbt.

Deltagare på Swedish e-Science Academy 2024 i Lund.
Vision
eSSENCE:s vision är att etablera Sverige som en internationell ledare inom e-vetenskap genom att skapa en dynamisk forskningsmiljö där metodutveckling, tvärvetenskapliga tillämpningar och forskarutbildning går hand i hand. Vi vill:
- utveckla och sprida avancerade metoder och verktyg för datadriven och beräkningsintensiv forskning,
- identifiera och möjliggöra nya tillämpningar av e-vetenskap inom breda forskningsfält,
- utbilda nästa generation forskare i nära kontakt med internationell spetsforskning och moderna infrastrukturer.
Mål
eSSENCE verkar för att stärka Sveriges position inom e-vetenskap genom att främja metodutveckling, samverkan och kompetensutveckling. Programmet fokuserar på att skapa långsiktiga effekter för både vetenskap och samhälle. De viktigaste målen är att:
- stimulera forskning av högsta internationella kvalitet inom e-vetenskapliga metoder,
- utgöra ett e-vetenskapligt nav för kunskapsutbyte, samarbete och synlighet,
- stödja tvärvetenskapliga samarbeten och föra in e-vetenskap i nya vetenskapsområden, inklusive medicin, samhällsvetenskap och humaniora,
- utveckla långsiktigt hållbara strukturer för nationell och internationell samverkan inom e-vetenskap,
- bidra till forskarutbildning genom forskarskolor och utveckling av utbildningsmoment med e-vetenskaplig profil,
- stärka kopplingen mellan forskning och industri, offentlig sektor och samhället i stort, inklusive stöd till innovation och företagande.
Organisation
